0

Je winkelwagen is leeg

De O denneboom, O denneboom verwarring

november 27, 2021 2 Leestijd

Okey, luister, ik wil graag aan jullie even het volgende voorleggen... Hoe lang zing je al tijdens de feestdagen ‘O Denneboom, O Denneboom wat zijn je takken wonderschoon” .

De O denneboom, O denneboom verwarring

Om je even in de kerstsfeer te brengen heb ik een spotify linkje naar het liedje. Nu ben ik even gaan uitzoeken hoe dat zit. Want als je bij de kerstboomverkoop staat, zijn er altijd Noordmannen en blauwspar te koop. Dit zijn sparren, geen dennenbomen. 

Wat is het verschil tussen een Den en een Spar? 

De wetenschappelijke naam voor Den ofwel pijnboomPinus en voor deSparis dat (Picea) en van deZilverspar is dat (Abies). De naam Den is in de volksmond een verzamelnaam geworden voor de verschillende soorten uit dedennenfamilie (Pinaceae).De sparren zijn van de dennen (Pinus) te onderscheiden doordat de naalden bij sparren alleenstaand zijn. Bij dennen staan de naalden met twee of soms meer bij elkaar. De naalden van de den zijn rond en die van de spar zijn plat.Het hout dat gewonnen wordt uit de fijnspar isvuren. Het hout wat gemaakt is de den heet grenen. De naam van het hout van de zilverspar heet dennen. Als we het correct willen zingen zou het moeten klinken als “ O zilverspar, O zilverspar zingen, of “ O blauw-e-spar, O blauw-e-spar “ . Maar goed dat doen we traditiegetrouw dan natuurlijk niet. 

Optuigen  van een kerstboom

Waarom zetten we de kerstboom in de huiskamer met kerst? 

Goede vraag, waarom je een boom versiert met Kerst. Het antwoord is al snel vrij simpel , het is een traditie. De verering van Dennenbomen dateert van voor het christendom.Het was al een gebruik van de Heidenen. Zij haalden een boom uit het bos en zetten deze in het midden van het Marktplein. Ook zij versierde deze boom al.  De dennenboom staat symbool voor; liefde, rijkdom, geboorte gezondheid, vruchtbaarheid,. 

Sommige geleerden hebben onderzocht dat de eerste kerstboom waarschijnlijk een sparrenboom was, bedoeld om het  kwaad te bezweren en het leven te symboliseren(Gwendolyn 2018). De "altijd groene" aard van dennen, die hen in staat stelt hun groene bladerdek te behouden tijdens de winter of droge seizoenen, vertegenwoordigt ook de triomf van het leven boven de duisternis.

De O denneboom, O denneboom verwarring

Bestaat de Kerstboom traditie alleen in het Christendom?

De dennenbomen traditie is wijdverspreid. De tradities van Japan, China en Korea delen een verering van de dennenboom als bron van een lang leven. Het Shinto-geloof kent ook de dennen traditie.

" Tijdens Nieuwjaar worden er dennen twijgen op bamboestammen aan deuren bevestigd." 

Hierdoor ontstaat een poort (Kadomatsu) voor de goden om de aardse bewoners te kunnen zegenen. Op de foto zie je een voorbeeld hiervan. Op de foto zie je een voorbeeld hiervan. Het lijkt wel op een soort kerststuk.

Kadomatsu

 

Vanuit de invalshoek van de Bomenwijsheid kan je het volgende leren van de Kerstboom. Vanuit zijn hoge positie boven de toppen van de meeste andere bomen herinnerde de dennenboom de volkeren van de oudheid aan het belang van het nemen van het overzicht en het aanmoedigen van objectiviteit en vooruitziendheid.

Bomen wijsheid pine tree wisdom

Ons wordt aangeraden ons te zuiveren van negativiteit, niet te blijven stilstaan bij fouten en geen schuldigen aan te wijzen. De den is een symbool van de geest en de geboorte van de spiritualiteit.

Professionele Wandcommode voor Kinderdagverblijf, peuterspeelzaal Kinderopvang en Crèche - Babywoods, Dé wandcommode specialist van Nederland!

Professionele Wandcommode voor Kinderdagverblijf, peuterspeelzaal Kinderopvang en Crèche

januari 26, 2023 3 Leestijd

Binnen de professionele kinderopvang is de inrichting van een verschoonplek een van de belangrijkste aspecten van de werkplek. Veel baby’s, peuters en kleuters worden in de loop van de dag, meerdere malen en vaak door verschillende verzorg(st)ers verschoond. Daarom staan veiligheid en ergonomie voorop. Uiteraard is de hygiëne ook een heel belangrijk punt. 
Lees meer
Babywoods.nl is aangesloten bij Stichting WebwinkelKeur - Babywoods, Dé wandcommode specialist van Nederland!

Babywoods.nl is aangesloten bij Stichting WebwinkelKeur

januari 23, 2023 1 Leestijd

 Ook in  2023 is  babywoods.nl opnieuw door de keuring gekomen van Stichting WebwinkelKeur. 
Lees meer
De 10 beste tips voor het kiezen van een juiste commode - Babywoods, Dé wandcommode specialist van Nederland!

De 10 beste tips voor het kiezen van een juiste commode

november 15, 2022 6 Leestijd

Waar moet je allemaal rekening mee houden voor het kiezen van ja commode voor je babykamer? Hier een lijstje met 10 tips om je op weg te helpen de juiste keuze te maken. 

Lees meer