De O denneboom, O denneboom verwarring

november 27, 2021 2 Lees tijd

Okey, luister, ik wil graag aan jullie even het volgende voorleggen... Hoe lang zing je al tijdens de feestdagen ‘O Denneboom, O Denneboom wat zijn je takken wonderschoon” .

De O denneboom, O denneboom verwarring

Om je even in de kerstsfeer te brengen heb ik een spotify linkje naar het liedje. Nu ben ik even gaan uitzoeken hoe dat zit. Want als je bij de kerstboomverkoop staat, zijn er altijd Noordmannen en blauwspar te koop. Dit zijn sparren, geen dennenbomen. 

Wat is het verschil tussen een Den en een Spar? 

De wetenschappelijke naam voor Den ofwel pijnboomPinus en voor deSparis dat (Picea) en van deZilverspar is dat (Abies). De naam Den is in de volksmond een verzamelnaam geworden voor de verschillende soorten uit dedennenfamilie (Pinaceae).De sparren zijn van de dennen (Pinus) te onderscheiden doordat de naalden bij sparren alleenstaand zijn. Bij dennen staan de naalden met twee of soms meer bij elkaar. De naalden van de den zijn rond en die van de spar zijn plat.Het hout dat gewonnen wordt uit de fijnspar isvuren. Het hout wat gemaakt is de den heet grenen. De naam van het hout van de zilverspar heet dennen. Als we het correct willen zingen zou het moeten klinken als “ O zilverspar, O zilverspar zingen, of “ O blauw-e-spar, O blauw-e-spar “ . Maar goed dat doen we traditiegetrouw dan natuurlijk niet. 

Optuigen  van een kerstboom

Waarom zetten we de kerstboom in de huiskamer met kerst? 

Goede vraag, waarom je een boom versiert met Kerst. Het antwoord is al snel vrij simpel , het is een traditie. De verering van Dennenbomen dateert van voor het christendom.Het was al een gebruik van de Heidenen. Zij haalden een boom uit het bos en zetten deze in het midden van het Marktplein. Ook zij versierde deze boom al.  De dennenboom staat symbool voor; liefde, rijkdom, geboorte gezondheid, vruchtbaarheid,. 

Sommige geleerden hebben onderzocht dat de eerste kerstboom waarschijnlijk een sparrenboom was, bedoeld om het  kwaad te bezweren en het leven te symboliseren(Gwendolyn 2018). De "altijd groene" aard van dennen, die hen in staat stelt hun groene bladerdek te behouden tijdens de winter of droge seizoenen, vertegenwoordigt ook de triomf van het leven boven de duisternis.

De O denneboom, O denneboom verwarring

Bestaat de Kerstboom traditie alleen in het Christendom?

De dennenbomen traditie is wijdverspreid. De tradities van Japan, China en Korea delen een verering van de dennenboom als bron van een lang leven. Het Shinto-geloof kent ook de dennen traditie.

" Tijdens Nieuwjaar worden er dennen twijgen op bamboestammen aan deuren bevestigd." 

Hierdoor ontstaat een poort (Kadomatsu) voor de goden om de aardse bewoners te kunnen zegenen. Op de foto zie je een voorbeeld hiervan. Op de foto zie je een voorbeeld hiervan. Het lijkt wel op een soort kerststuk.

Kadomatsu

 

Vanuit de invalshoek van de Bomenwijsheid kan je het volgende leren van de Kerstboom. Vanuit zijn hoge positie boven de toppen van de meeste andere bomen herinnerde de dennenboom de volkeren van de oudheid aan het belang van het nemen van het overzicht en het aanmoedigen van objectiviteit en vooruitziendheid.

Bomen wijsheid pine tree wisdom

Ons wordt aangeraden ons te zuiveren van negativiteit, niet te blijven stilstaan bij fouten en geen schuldigen aan te wijzen. De den is een symbool van de geest en de geboorte van de spiritualiteit.


laat een berichtje achter

Berichten worden bekeken voordat ze geplaatst worden


Ook te vinden in

De gehaakte rammelaars en rammelaars van Babywoods zijn gemaakt van 100% biologisch katoen.
Gehaakte producten van Babywoods zijn gemaakt 100% biologisch katoen garen

januari 18, 2022 3 Lees tijd

Lees meer
De gehaakte rammelaars en rammelaars van Babywoods zijn gemaakt van 100% biologisch katoen.
Hoe groeit biologisch katoen?

januari 18, 2022 2 Lees tijd

Lees meer
hoogte ophangen commode
Zo bepaal je de juiste hoogte van de commode

december 16, 2021 2 Lees tijd

De wandcommode wordt geadviseerd door bekkenbodem fysiotherapeuten. Dit omdat het een ergonomisch wandmeubel is. Je kunt hem precies op de voor jou perfecte hoogte ophangen.

Lees meer