Hoe groeit biologisch katoen?

January 18, 2022 2 min read

100% biologisch katoen - de groei

Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van dekatoenplant (Gossypium) groeit. De vezels worden doorgaans tot dradengesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatendtextiel van te maken. Zowel detextielvezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen.

100% biologisch katoen - de groei

Struik van de katoen plant

De katoenplant is een stuikvormige met de naamGossypium hirsutum

Het is een 1–4 m hogestruik met zwak verhoutetwijgen. Alle vegetatieve delen van de plant zijn bedekt met zwarte olieklieren. Debladstelen hebben snel afvallendesteunblaadjes

100% biologisch katoen - de groei

De bloei van de katoenplant

Debloemen staan alleen in de oksels van het blad. De drie buitenkelkbladen hebben een hartvormige voet en lange, spitse tanden. Ze omgeven de bekervormige, bijna ongetandekelk. Debloemkroon is trechtervormig. De bloem heeft meestal 5 kroonbladen. De bloemen verkleuren in de bloei van geel naar rood. In het midden van de bloem bevinden zich meeldraden en stempels. 

100% biologisch katoen - de groei

De vrucht van de katoenplant

Devruchten zijn eivormig, toegespitst, 3 tot6 cm lang.  Dezaden zijn bedekt met een half miljoen katoenharen, dat gemakkelijk loslaat. Dit is het felbegeerde katoen wat geplukt wordt om garen van de spinnen.  De sterke katoenharen van cellulose zijn het transportmiddel van de zaden.

100% biologisch katoen - plukken

Haren zorgen ervoor dat de wind het zaad te pakken krijgt en dat het zich verspreidt. Maar zo ver komt het niet. Voor dat het zaad de kans krijgt om er vandoor te gaan, rukt een grote machine de bossen haar van de plant. Een plukmachine haalt met gemak 80.000 kilogram pluis per dag binnen. In arme landen plukken de kleine katoenboeren soms nog met de hand. Ervaren plukkers kunnen op een dag 200 kilogram katoen oogsten.

100% biologisch katoen - plukken

Het plukken van de katoenplant

Het plukken van de katoen, wat vroeger handmatig gebeurde, vindt tegenwoordig veelal machinaal plaats. Hiervoor is het nodig dat de plant eerst met eenontbladeringsmiddel wordt bewerkt om het plukken te vergemakkelijken of dat de plant is ontbladerd door ingetreden vorst.

100% biologisch katoen

 

Bij de teelt van biologisch katoen is het gebruik van chemicaliën niet toegestaan, en wordt er handmatig geplukt. In de tropen groeit de katoenplant het hele jaar door, wanneer hij niet wordt ontbladerd.

100% biologisch katoen - katoen veld


Leave a comment

Comments will be approved before showing up.


Also in Get inspired..

De gehaakte rammelaars en rammelaars van Babywoods zijn gemaakt van 100% biologisch katoen.
Gehaakte producten van Babywoods zijn gemaakt 100% biologisch katoen garen

January 18, 2022 3 min read

Read More
hoogte ophangen commode
Zo bepaal je de juiste hoogte van de commode

December 16, 2021 2 min read

De wandcommode wordt geadviseerd door bekkenbodem fysiotherapeuten. Dit omdat het een ergonomisch wandmeubel is. Je kunt hem precies op de voor jou perfecte hoogte ophangen.

Read More
Van babykamer neer peuterkamer
Van babykamer naar kinderkamer 

December 07, 2021 4 min read

Je zit waarschijnlijk in het proces van de overgang van babykamer naar peuterkamer. Hopelijk heb ik al je vragen kunnen beantwoorden. Over waarom je dit zou moeten doen. Of op welke leeftijd de meeste ouders dat doen. Er kan zoveel veranderen in korte tijd. Hier zijn tips om de overgang soepel te laten verlopen. 
Read More